Werkgeluk werkt

happiness at work

 

Als Tryangle medewerkers zijn we heel erg in onze nopjes dat we aan de slag kunnen rond werkgeluk. We spreken echter niet alleen vanuit onze ervaring als coaches en trainers of vanuit de wetenschappelijke hoek. We zijn tevens ervaringsdeskundigen die weten hoe belangrijk geluk op het werk precies is. En dat is ook net de reden waarom we onze schouders zetten onder een project zoals ‘de week van het werkgeluk’.

Persoonlijke uitdagingen

Tryangle werd opgericht door Griet en Kim. In haar carrière als werknemer van een groot overheidsbedrijf liep Griet op fysiek vlak vast in de typische ratrace. Iets waar zo velen onder ons vroeg of laat mee worstelen. Door veel te veel uren te kloppen en vanuit een goedbedoelde ‘we geven niet op’ mindset, bleef Griet ondanks subtiele signalen schijnbaar onvermoeibaar doorzetten. Tot haar lichaam besliste dat het nu wel genoeg was zo. Haar linkerenkel blokkeerde volledig en weigerde pertinent verdere dienst in de mallemolen. Dat zette haar stevig aan het denken over waar het precies was fout gelopen. Ze ging opnieuw evalueren wat haar energie gaf en waar ze ongelukkig van werd en wat er dan allemaal anders kon om weer op een positief elan verder te kunnen.

Ook Kim heeft een gelijkaardig verhaal waardoor ze vandaag heel goed beseft hoe belangrijk werkgeluk wel is. Na een droomstart in het onderwijs kwam zij zichzelf tegen toen ze geveld werd door een burn-out. Ook zij werd daardoor gedwongen om de tijd te nemen om na te denken. Deze persoonlijke ervaringen spelen natuurlijk mee in de drijfveer waarom deze beide dames werken aan werkgeluk. Zij willen hun kennis met anderen delen door middel van training, opleiding, coaching, enz.. in een veelheid van relevante thema’s die bijdragen aan ons welzijn en geluk op het werk.

Tryangle team

Werkgeluk in België

Een tijdje geleden werd Tryangle door Happy Office in Nederland gevraagd om “de Week van het Werkgeluk” uit te rollen in België. Daarover moesten wij natuurlijk geen seconde nadenken. Wat een topidee!

We kunnen in België namelijk wel wat opsteken van onze Noorderburen. Werkgeluk wordt bij ons momenteel nog gedefinieerd onder de noemer “welzijn op het werk”. En de definitie van deze term kenmerkt zich vooral door negatieve elementen: teveel stress, afwezigheid door burn-out, allerlei gezondheidsrisico’s, … Welzijn komt bij bedrijven vaak op de voorgrond wanneer een medewerker het allemaal even niet meer aankan. En “het niet meer aankunnen” is en blijft voor velen een teken van zwakte. Welzijn baadt dan ook in een taboesfeertje.

En laat dat in Nederland nu net volledig anders zijn. Het begrip is er verlost van het taboe en iedereen praat vrijuit over wat hem of haar goed doet voelen op het werk. Sterker nog, iedereen durft hier voluit zijn eigen werkomgeving vormgeven volgens wat voor hen het beste werkt en hen het meeste energie geeft. In plaats van de negatieve, curatieve aanpak, bekijkt men het in Nederland vooral als een positief preventief verhaal met als doelstelling gelukkige, gemotiveerde en gedreven werknemers.

Door “de Week van het Werkgeluk” ook in België te introduceren, willen wij met Tryangle bijdragen aan de verdere verspreiding van het begrip werkgeluk.

Week van het werkgeluk

Wat doen we precies?

Samen met verschillende partners zetten we onze schouders onder allerlei initiatieven om zoveel mogelijk bedrijven mee op de kar te krijgen en zo van werkgeluk de normaalste zaak van de wereld te maken. We inspireren en helpen organisaties en teamleaders om hun werknemers op een positieve manier te ondersteunen zodat zij zich beter in hun vel kunnen voelen. Dit leidt tot veerkrachtige, geëngageerde en productieve medewerkers.

Via de website van week van het werkgeluk nodigen we organisaties uit om het thema actief te ondersteunen. Dat kan door het manifest voor werkgeluk te ondertekenen, een activiteit te organiseren of ambassadeur te worden.

Meer weten? Surf naar www.weekvanhetwerkgeluk.be en laat je inspireren.

Lees ook: wat is werkgeluk

 

You might be interested in …